Sun Tzu şi Arta războiului. Aplicaţie practică: România

14/06/2009 at 9:56 pm Lasă un comentariu

Sun Tzu a trăit acum vreo 2500 de ani. Habar n-am dacă l-a lovit inspiraţia divină sau l-a atins smocul de păr din vârful cozii împieliţatului. Omul a scris o serie de învăţături reunite într-o cărticică cu mai puţin de 100 de pagini: „Arta războiului”. Un cititor mediu o citeşte în trei ceasuri. Dacă o reia de trei ori şi mai are câţiva neuronii nestresaţi, o şi pricepe. Ce Academie de Înalte Studii Militare, ce Institut de Studii Strategice ? Sun Tzu te face în doar câteva zile strateg şi învingător în războaie. Cuceritor de ţări fără diplomă, nevăzut şi neştiut de nimeni, fără să îţi apară numele pe vreo listă publică a unei instituţii de învăţământ militar.

Învingătorii din Războiul Rece sigur şi-au tocit coatele pe băncile unor colegii şi universităţi militare oficiale şi cu ştaif, au luat o diplomă, şi-au pus grade pe umăr şi au scris teze de absolvire şi doctorat cu tema cuceririi României. Unii poate au avut chiar şansa de a coordona câte o părticică din aplicaţia militară din decembrie 1989. Sigur l-au studiat pe Sun Tzu.

Cei care au venit apoi să desăvârşească măiastra lovitură şi să termine economic România, nu au grade militare, dar sunt tot “soldaţi disciplinaţi” ai Eminentului Fondator (ai capitalismului). Sau poate “generali”. Şi încă unii bine pregătiţi şi hârşâiţi în învârteli de sute de miliarde de dolari. Ei îl cunosc şi mai bine pe maestrul chinez. Pentru că, zice cartea,

“I/12. Cine are ofiţerii şi oamenii cei mai bine pregătiţi?

Tu Yu: «…Iată de ce Maestrul Wang spune: „Dacă ofiţerii nu sunt supuşi unui antrenament sever, ei vor fi neliniştiţi şi vor ezita pe câmpul de luptă; dacă generalii nu au o experienţă temeinică, ei vor ceda când se vor găsi în faţa inamicului”.»

Logica războiului, fie el militar sau economic, este una simplă şi extrem de crudă:

“I/17. Întreaga artă a războiului este bazată pe înşelă­torie.

Dupa ’90 noi, românii, am intrat ca o turma de bivoli pe tărâmul leilor. Habar n-aveam ce-i aia economie de piaţă, care sunt regulile, cum stă treaba cu concurenţa şi profitul. La contracte se pricepeau doar câţiva care fuseseră pe “afară” în misiuni economice şi diplomatice. :Şi-atunci leii au aplicat-o pe asta:

“I/26. Atacă-l acolo unde nu este pregătit; acţionează când el nu se aşteaptă.

Fiindcă ştiau că o campanie în ţări străine este costisitoare, iar Sun Tzu le băgase deja în cap:

“II/4. Când armata se va angaja în campanii îndelungate, resursele statului nu vor fi suficiente.

au aplicat mai departe învăţăturile maestrului chinez:

“II/9. Cei ce sunt experţi în arta războiului nu au nevoie de o a doua recrutare şi o singură aprovizionare le este deajuns.

II/10. Ei îşi iau echipamentul la plecare; pentru hrană ei contează pe inamic. Astfel, armata este aprovizionată din abundenţă.

II/15. În consecinţă, generalul avizat veghează ca trupele sale să se hrănească pe seama inamicului, căci o baniţă de alimente luată de la inamic face cât douăzeci de ale sale.

Acu’ dacă ar fi să ne uităm la faptul că 80% din hrană o aducem din import, mai că ne vine să credem că noi suntem ăia care am cucerit Europa şi Statele Unite la un loc şi nu invers. Uite-aşa am dezvăluit şi numele cuceritorilor !

Că lucrurile sunt ceva mai subtile, ne spune chiar Sun Tzu:

II/17. Îţi jefuieşti inamicul pentru că îi râvneşti bogăţia.

II/18. În consecinţă, dacă într-o luptă de care, mai mult de zece din ele sunt capturate, recompensează pe cei care l-au luat pe primul. Înlocuieşte drapelele şi stindardele inamicului cu ale voastre, amestecă cu ale voas­tre carele recuperate şi dă oameni care să le conducă.

De fapt, chiar în acest paragraf cred ca se găseşte esenţa cuceririi economice a unei ţări. Noi respectăm întocmai modelul. La început au fost privatizări timide ale intreprinderilor de stat, văndute pe bune sau pe un leu către afacerişti occidentali, apoi marile privatizări cu aportul “investitorilor strategici”. Cam toate băncile (BCR – Erste, BRD – Societe Generale, Banca Agricolă – Raiffeisen, etc.), apoi Combinatul Siderurgic Galaţi (Mittal Steel), Rompetrol, PetrOMV, fabricile de bere , ulei, lapte, detergenţi, cosmeticale şi ciocolată sunt doar cîteva exemple de amestec al carelor şi de înlocuire a drapelelor şi stindardelor.

Aceste preluări au fost posibile tot prin aplicarea vorbelor lui sun Tzu:

VI/7. Pentru a fi sigur că vei lua ceea ce ataci, să ataci un punct pe care inamicul nu-l apără. Spre a fi sigur că menţii ceea ce aperi, să aperi un punct pe care inamicul nu-l atacă.

VI/8. De aceea, împotriva celor ce sunt experţi în arta de a ataca, un inamic nu ştie unde să se apere; contra ex­perţilor apărării, inamicul nu ştie unde să atace.

VI/9. Impalpabil şi imaterial, expertul nu lasă urme; misterios ca o divinitate, el nu poate fi auzit. Astfel ina­micul se află la bunul lui plac.”

Cine apăra acele “care” ? Nimeni. Cum să priceapă cineva viclenia experţilor care au făcut contracte beton, unele învăluite în mister (Petrom) ? N-avea cum ! Şi chiar dacă unii ar fi putut pătrunde ceva din taine, experţii s-au asigurat dinainte că acest lucru nu va fi dăunător:

”XIII/8. Agenţii interiori sunt funcţionari inamici pe care îi folosim.

Tu Mu: „În categoria funcţionarilor se numără oameni de merit, care au fost destituiţi’; sunt şi alţii care comitând greşeli au fost pedepsiţi. Sunt sicofanţi şi favoriţi care râvnesc la bogăţie. Sunt dintre aceia care pe nedrept au fost, timp îndelungat, menţinuţi în funcţii modeste, cei care nu au ajuns în posturi de răspundere şi cei a cărei singură dorinţă este de a profita de pericolele tulburi pen­tru a-şi mări puterile personale. Există cei cu două feţe, nestatornici şi vicleni şi cei care aşteaptă permanent să vadă de unde bate vântul. În ceea ce priveşte pe aceştia vă puteţi informa în secret asupra situaţiei ior materiale, să-i acoperiţi cu aur şi mătase şi astfel să vi-i ataşaţi. Pe urmă, puteţi conta pe ei pentru a face lumină în situaţia aşa cum se prezintă ea în ţara lor şi pentru a vă informa asupra planurilor pe care acea ţară le face împotriva voastră. De asemenea, ei pot provoca disensiuni între suveran şi miniştrii săi, de natură ca între ei să nu dom­nească o înţelegere perfectă.”

XIII/18. Agenţii indigeni şi interiori pot fi recrutaţi şi folosiţi prin intermediul agenţilor dubli.

Chang Yu: „Motivul este că agentul dublu cunoaşte, printre compatrioţii săi, pe aceia care sunt hrăpăreţi, ca şi pe funcţionarii care s-au achitat cu neglijenţă de dato­riile lor. Pe aceste persoane le putem atrage în serviciul nostru”.”

“Generalii” Eminentului Fondator au acţionat profesionist, fără eroare:

”VIII/25. De aceea, atunci când cei ce au experienţa răz­boiului trec la acţiune, ei nu comit nici o greşeală; când acţionează, mijloacele sunt nelimitate.

VIII/26. Iată de ce spun: „Cunoaşte-ţi duşmanul, cunoaşte-te pe tine însuţi, victoria ta nu va fi niciodată amenin­ţată. Cunoaşte terenul, cunoaşte condiţiile meterologice, victoria ta va fi totală”.

După ce în linii mari cucerirea a fost făcută, se aplică:

” XI/30. În cazul unei forţe de invazie, principiul general de reţinut este că. odată intrată adânc în teritoriul inamic, armata este unită şi ţara care se apără nu o poate înfrânge. ”

De acum a mai rămas un singur lucru de făcut. De către cuceritor:

” XI/31. Jefuiţi regiunile fertile, pentru a aproviziona armata din abundenţă. ”

Pentru noi războiul e pe sfârşite. Şi ţara e pe terminate. În curând nu va mai fi nimic de jefuit.

Ce bine că urmează pacea !

Mulţumesc domnului Alexandru Moldovan care m-a făcut să reflectez la aceste lucruri prin articolul său de pe Bloombiz.ro

Reclame

Entry filed under: Ferma de arici. Tags: , , , , .

Lăsaţi Balaurul să doarmă ! Renii lui Moş Crăciun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Zilele…

Iunie 2009
L M M M V S D
« Mai   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

  • 3,206

%d blogeri au apreciat asta: