Lăsaţi Balaurul să doarmă !

28/05/2009 at 2:49 pm Lasă un comentariu

Veste mare în sat ! Toate posturile de radio, de televiziune şi gazetele locale anunţă evenimentul: se porneşte Combinatul ! Această noutate este trâmbiţată pentru “a unşpea mia oară” de când MONSTRUL a încetat să se mai mişte. Odinioară era “fanion al industriei chimice româneşti” cu peste 10 000 de salariaţi.

Adevărat balaur cu şapte capete, ce odată scotea fum şi flăcări pe coşurile înalte,  acum stă şi dormitează în aşteptarea luptei cu             Făt-Frumos capitalistul.

De când au prins de veste că preafrumosul dă târcoale, stăpânii lui (aşa-i în capitalism, fiecare balaur cu stăpânul lui) îşi freacă mulţumiţi mâinile şi pregătesc trezirea din somn a bestiei. Îşi fac socoteala că în toiul bătăliei lighioana va face ce ştie ea mai bine: munţi din cel mai fin îngrăşământ natural, izvorât direct de sub coadă. Pe care stăpânii îl vor duce în târg şi vor face bani frumoşi.

Chiar nu mai contează că pentru asta, o mie de sărmani săteni, cu hainele rupte, bărboşi şi nemâncaţi, cu o liotă de copii pe-acasă, şi ăia goi si flămânzi, vor curăţa baligile uriaşe de pe câmpul de luptă şi le vor incărca în carele ce iau drumul străinătăţii. Toată truda lor, în schimbul câtorva gologani care le vor da iluzia, lor si celor de-acasă, că au stomacul plin. Măcar pentru o vreme, prea scurtă vreme !

Şi chiar nimănui nu-i va păsa că celelalte câteva mii de săteni vor trebui să înghită praful, fumul inţepător şi duhoarea înecăcioasă a respiraţiei dihaniei. Care, în zvârcolirile încleştării, ar mai putea scăpa şi câte o coadă ucigaşă peste toată agoniseala de o viaţă a megieşilor.

Ce-i de făcut ? Pare simplu; pe alte meleaguri. Dacă ne uităm la ce-au făcut alţii cu balaurii lor, le putem urma exemplul. Fie i-au lăsat să-şi doarmă somnul de veci , ajutându-i să se săvârşească repede şi fără prea mari chinuri, fie i-au izgonit pe care încotro. Pe la noi…pe la altii…mai încolo.

La noi, popor milos, treburile par întotdeauna mai complicate. Nu îl putem izgoni, că, deh, nu avem…sufletul. Nici să-l terminăm de tot parcă nu ne-ndeamnă inima. Aşa că rămâne o singură cale: să-l lăsăm acolo unde e, să-şi doarmă liniştit somnul, să nu ni-l tulbure pe-al nostru. Şi să ne dorim să-i fie somnul de veci !

Linişte ! Balaurul doarme ! Nu-l treziţi !


Reclame

Entry filed under: Cu verdele-n sus. Tags: , , , .

Cu verdele-n sus Sun Tzu şi Arta războiului. Aplicaţie practică: România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Zilele…

mai 2009
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

  • 3,206

%d blogeri au apreciat asta: